-
Duygusal Zeka Ne İşe Yarar
Hayatta her alanda bana yardımcı olan ve olmaya devam eden, başarının en büyük anahtarlarından biri olan duygusal zekanın ne işe yaradığından biraz bahsetmek isterim.
-
Minimalizm
Minimalizmin sözlük anlamı: sadelik, yalın olmak. Sadece fiziksel çevremizde değil, zihnimizde de minimalist olabiliyor muyuz?
-
Duygusal Zeka Nedir, Ne İşe Yarar?
İngilizcesi Emotional Quotient’ ın kısaltması olan EQ, diğer söylemle Emotional Intelligence; Türkçe adıyla duygusal zeka olarak biliyoruz. Duygusal Zeka, Amigdala’yı (badem şeklinde, duyguları yaşadığımız beyin) Neokorteks (beynin üst ön kısmı- mantıklı, bilgiye dayalı, zeki, bilişsel kısım) ile tanıştırmaktır. Daha basit bir tanımla; duygusal zeka kendi duygularımızı ve hislerimizi anlamlandırabilme ve tanımlayabilme becerimizdir. Duygusal Zeka, IQ diye bildiğimiz analitik zekamız gibi, ölçülebilen bir zeka türü değildir. Bir insanın ne derece gelişmiş bir duygusal zekası olduğu bilinemez. Fakat duygusal zekası düşük bir insan, üzerinde çalışarak kendini geliştirebilir ve duygusal zekası yüksek bir insan haline gelebilir. Duygusal zekası düşük insanlardan biri iseniz, insanların sizden uzak durmasını kabullenmeniz ya da duygusal zekanızı geliştirmeye karar vermiş olmanız…
-
Kendini Geleceğe Hazırla-Ma?
Kendimizi gelecek versiyonlarımıza hazırlamaya çalışmak: yeni dinamikleri yakalayıp “çevik” ve “esnek” halimizle belli periyodlarda kendimizi bu yeniliğe ve terminelojiye evirmek! Peki ya eski hallerimiz? Hepimiz bildiği hatta zaman zaman ciddi psikolojik yorgunluklarımıza sebep olan, zamanın getirdiği hızlı değişim biz insanoğulları için sağlıklı mı? Bence hem evet, hem hayır! “Hayır” ın sebebine gelecek olursak; Her sektörde ya da olayda olduğu gibi bir değişim, yenilenme ve gelişme oluşumu başladığında dezenfermasyonla beraber gelir bu. Sonrasında o dezenfermasyonlar törpülenir ve zamanla en iyi haline ulaşır. Fakat tabi burda anlatıldığı gibi yavaşça olamayabiliyor. Bazen olaylar ardı ardına değişirken farklılaşıyor ya da farklı olaylar eş zamanlı gelişmeye çalışıyor derken; her birine gereken özen gösterilemediğinden, hepsi birbirine…
-
Kurumsal İlişkiler Yalan Mı?
İnsanlar hakkında çatır çutur acımasızca yorum yapabiliyoruz. Fakat içindeki cevherleri bilmeden… Eğer ki kendinizi yüceltmek istiyorsanız pozitif ve meraklı olun. Her bir insana merakla yaklaşın ki size pozitif katkıları olsun. Diğer türlüsü kendi toksit dünyanızı kendiniz oluşturmanız demektir.
-
Takımlar ve Duygusal Zeka
Bir takım olmak ilk bakışta heyecan verici gözükse de, zamanla iletişim çatışmaları görüldükçe; çatırdamalar oluşur. Takım birliğini oluşturan ortak hedeftir. Fakat hedefe varana kadar; gidilmesi gereken uzunca bir yol var. Şirketin, takım başarısı için yapabileceği en etkili çözüm; tüm takım üyelerinin duygusal zeka gelişimine katkı sağlayamak. Her şeyin çözümü doğru ve anlayışlı bir iletişim; ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak; değil mi? Çözüm: Duygusal Zeka! Peki bu doğru iletişimi ve tüm takımı ortak hedefe bağlı tutarak anlayışla, uyum içerisinde ilerlemelerini sağlayan kilit nokta nedir? Takımın birbirini önyargısız ve anlayışlı bir şekilde; ekip üyelerinin birbirini tamamlayabilmesi, takımın çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutabilmesi gibi çoğaltılabilen sebepler kilit noktaların bazıları. Bunların hepsini tek bir kilit…
-
Hadi Gel Kendine (şiir)
Uzun zamandır gözü yollarda seni bekleyen bir sen var orada; Hadi Gel Kendine
-
İyi Gün Mü, Kötü Gün Mü Şeffaftır?
İnsanın iyi gününde yanında olabilmek mi, kötü gününde yanında olabilmek mi daha kolay? Ya da daha zor? Sizce hangisi? İnsan iyi gününde mi anlar etrafındakilerin doğru niyetlerini, kötü gününde mi? Sizce?
-
Kurumlarda Duygusal Zeka Ne İşe Yarar?Nasıl Kullanılır?
Şimdiki şirket yapısının sağlıksız olduğu bilimsel olarak açıklandıktan sonra, kurumlarda duygusal zeka önemi şirketlerde daha da anlaşıldı.
-
Mutluluk İçin Gereken 2 Şey
Bu yazımda, mutluluk için gereken 2 şey nedir ve nasıl uygulanır, bunlardan bahsedeceğim. Mutluk ve Denge formülü
-
Korkularımız!
Bir yolda giderken çıkmaz sokak olduğunu fark ediyor ve ilerlemenin imkansız olduğunu düşünüyorsak, orada korkularımız vardır.
-
Zaman
Zamanı tam olarak hissedebilmek imkansızdır. Tam da bu sebeple zaman yoktur.